Nakit avans Krizi Sürüyor: Merkez Bankası Kısıtlamayı Kaldırdı Ama Bankalar Vermiyor

Seçimlere doğru gidilirken dolarda artış devam ediyor. Bunun yanı sıra piyasada düşük faiz ortamı devam ediyor. Son olarak Merkerz Bankası'nın döviz alımını arttırdığı için ucuz faizli nakit avansı kısıtlamak için getirdiği uygulamadan vazgeçti. Bu karar tepki çekenerken Merkez Bankası geri adım attı ve nakit avans uygulaması geri geldi. Nakit avansın yeniden gelmesinden sonra gözler bankalara çevrildi.

featured

Seçimlere doğru gidilirken dolarda artış devam ediyor. Bunun yanı sıra piyasada düşük faiz ortamı devam ediyor. Son olarak Merkerz Bankası’nın döviz alımını arttırdığı için ucuz faizli nakit avansı kısıtlamak için getirdiği uygulamadan vazgeçti. Bu karar tepki çekenerken Merkez Bankası geri adım attı ve nakit avans uygulaması geri geldi. Nakit avansın yeniden gelmesinden sonra gözler bankalara çevrildi.

10 BİN LİRA SINIR GELDİ

Bankalara nakit avans kullanımı için 5 ile 10 bin lira arasında sınırlama getirildi. Faizlerdeki düşük seviye ise uygulamanın eskiye dönmesini çok zor hale getiriyor.

Sözcü’nün aktardığı habere göre bankalar önceki gün faizsiz nakit avans ile ilgili gelen sorulara ve müşteri şikayetlerine “Bize henüz bilgi verilmedi”, “Sistemlerimiz henüz güncellenmedi”, “Bankamız kararı tartışıyor” şeklinde cevap verdi ve bu bahanelerle nakit avans verilmedi.

Siz faizsiz nakit avans için başvuru yaptığınızda size verilen cevap ne oldu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, piyasalarda nakit akışının kısıtlanmaya çalışıldığını söyledi ve Merkez’in genişlemeyi durdurmaya çalıştığını söyled. Özüdoğru açıklamasında, “Bu da nakit akışının durması ve dolaylı olarak ekonominin daralması demek. Bankalar üretici kredisini uzun zamandır kısmıştı, şimdi tüketici kredisi de kısılınca daralma yaşanacak. Merkez Bankası’nın rezervleri düşük faiz politikasını devam ettirebilmek için yeterli değil. Eğer bu politika devam ederse sermaye kontrolleri artacak demektir” diye konuştu. Reuters’a konuşan bir bankacı ise nakit avansla yüzde 20 faizle borçlanan tüketicilerin bu parayı yüzde 40 faizle mevduat hesaplarına yatırdığını dolayısıyla bankaların böyle zararlı bir ürünü vermek istemediklerini söyledi. Bir diğer bankacı ise “Kararın kaldırılması, bu kredi türünde faizin düşük olduğunu ve dövize yönelimi artıracağı gerçeğini değiştirmiyor” ifadelerini kullandı.

Nakit avans Krizi Sürüyor: Merkez Bankası Kısıtlamayı Kaldırdı Ama Bankalar Vermiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir